Iedereen is wel eens bang. Als er gevaar dreigt is dat een normale reactie. Bij angstklachten heeft u gevoelens van angst of gespannenheid zonder dat er een duidelijke reden voor die angst is. Hierbij kunt u denken aan: veel piekeren (o.a. over uw gezondheid), zenuwachtig zijn, snel geïrriteerd zijn, moeite met ontspannen, (in)slaapproblemen, hoofdpijn, nekpijn, beven, tintelingen, duizeligheid, zweten en diarree. Ook kunt u last hebben van paniekaanvallen, dat wil zeggen een plotselinge en zonder aanleiding optredende intense angst of spanning. Zo’n aanval gaat meestal gepaard met hartkloppingen, trillen, zweten, ademnood of duizeligheid. Vaak ontwikkelen mensen met paniekklachten ook angst voor openbare ruimtes zoals winkels, bioscopen of treinen. De begeleide zelfhulp “Overwinnen van angstklachten” is bewezen effectief in het verminderen van angstklachten, met name is dat het geval wanneer er sprake is van gevoelens van paniek en/of veel piekeren.

Behandeling bij angstklachten:

Uit onderzoek blijkt dat huisartsen regelmatig mensen met angstklachten op het spreekuur zien. Wanneer u angstklachten heeft, is het belangrijk dat u hiervoor een goede behandeling krijgt. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater voor cognitieve gedragstherapie. Na doorverwijzing blijkt dat bij 75% van de mensen de angstklachten verminderd zijn na behandeling. Doorverwijzing is echter niet altijd nodig. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze begeleide zelfhulp even effectief is als cognitieve gedragstherapie.

Voor wie?

De begeleide zelfhulp is voor mensen vanaf 16 jaar die angstklachten hebben en hier zelf meer greep op willen leren krijgen.

Investering:

De duur van begeleide zelfhulp is afhankelijk van de hoeveelheid tijd die u eraan kunt besteden. Wanneer u er vijf dagen per week een uur per dag aan besteedt, dan heeft u ongeveer twaalf weken nodig om de zelfhulphandleiding door te nemen. Gedurende deze periode heeft u vijf keer een afspraak van ongeveer 20 minuten met uw begeleider. Er is een eigen bijdrage van € 23,50. De handleiding is dan uw eigendom.